Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-09@12:29:49 GMT

شاهی که در مقابل مشکلات، فقط به سفر فرنگ می‌رفت

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۲۲۵۴۳

شاهی که در مقابل مشکلات، فقط به سفر فرنگ می‌رفت

همین دیروز|گروه تاریخ خبرگزاری فارس ـ امین رحیمی: درباره دلایل سقوط حکومت قاجاریه در زمان احمدشاه نظرهای بسیار متفاوتی وجود دارد. یک نظر این است که فساد شاهزادگان پرتعداد و درباریان پرمدعای قاجار به اوج رسیده بود و دیگر نمی‌شد آن وضع را به‌قول معروف جمع کرد! یک نظر دیگر ضعف شخصیتی احمدشاه است که انگار تمایلی برای حکومت نداشت یا حداقل توان مقابله با مشکلات کشور را در خود نمی‌دید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نظر دیگر اینکه انگلیسی‌ها می‌خواستند قاجارها بروند و کمک کردند تا رضاخان بیاید و به‌خاطر این کمک در آینده قدردان انگلیس باشد. یک نظر هم این است که تحولات اجتماعی بزرگ که از بروز جنگ جهانی اول و اشغال ایران ناشی می‌شد و همچنین افزایش روحیه ترقی‌خواهی ایرانیان دیگر جایی برای ادامه حکومت قاجاریه باقی نگذاشت. نظر دیگر این است که احمدشاه فردی مطلع نسبت به زمانه و جوانی مترقی بود، اما امکانات و اقتدار و قدرت نظامی و مالی کافی برای حکومت در ایران نداشت. موضوع عجیب درباره همه این نظرها این است که همه‌شان کمابیش درست هستند! احمدشاه در تاریخ معاصر ایران یک مورد عجیب است.

اولین سفر احمدشاه قاجار به فرنگ به مقصد انگلستان در سال ۱۲۹۸ شمسی

سومین سفر فرنگ!

از منظر تاریخ که نگاه کنیم، احمدشاه در کودکی و در ۱۲ سالگی به سلطنت رسید و معلوم است آن اوایل، اختیاری نداشت. بعد هم که بزرگ شد باز هم اختیاری نداشت. مدام مشکلات پشت مشکلات و بعد هم که دوره یکه‌تازی رضاخان شروع شد. مشکلات که می‌گوییم در حد جنگ جهانی اول و اشغال ایران توسط انگلیس و روسیه تزاری و در پی آن قحطی و مرگ حدود یک‌سوم تا نصف جمعیت ایران به دلیل گرسنگی و بیماری است.

بنا به تخمین‌ها در زمان قحطی بزرگ در سال‌های ۱۲۹۶ تا ۱۲۹۸ شمسی که از اشغال ایران ناشی شده بود، حدود ۵ تا ۱۰ میلیون نفر از جمعیت کمتر از ۲۰ میلیونی ایران به دلیل گرسنگی، وبا، مالاریا و آنفلوانزای اسپانیایی مردند. معروف است که احمدشاه آن روزها بزرگ‌ترین محتکر غله بود و حاضر نشد غله انبارهایش را جز به قیمت متورم و چند ده برابری دوران قحطی به مردم بفروشد. دیگر اینکه معروف است مردم به او لقب احمد علاف داده بودند. چنین شاهی در مقابله با مشکلات چه می‌کرد؟ می‌رفت سفر فرنگ و چند ماه می‌ماند تا از مشکلات دور باشد.

سومین‌بار هم که رفت فرنگ گفتند دیگر نیا. ماند در فرانسه و دو سال بعد سلطنت قاجار منقرض اعلام شد و تمام!

احمدشاه قاجار در میان مردم تصویر مردی را داشت که گویا «خودش نمی‌خواهد و به‌اجبار شاه شده!»

مدل احمدشاهی!

از منظر نوستالژی که نگاه کنیم احمدشاه ته کوچه تاریخ معاصر ایران ایستاده است! در ادبیات عامه ایرانی‌ها دوره رضاخان یعنی خیلی قدیمی ولی دوره احمدشاه یعنی دیگر ته آن قدیم‌ها. آنچه از دوره احمدشاه باقی‌مانده نیز مثل خودش حالتی بلاتکلیف دارند؛ کمیاب هستند، ولی عتیقه نیست که در موزه جا داشته باشد. سکه‌های احمدشاهی هنوز در بساط دستفروش‌ها معامله می‌شوند و هنوز به‌قول عتیقه‌بازها موزه‌ای نشده‌اند!  

احمدشاه برای امروزی‌ها درست یا غلط نماد شاه درمانده و بی‌کفایت است؛ نماد «افول» است. یک اصطلاح «مدل احمدشاهی» هم در میان اهل‌ادب داریم که یعنی مدیریت بی‌خیالی! خلاصه اینکه مرحوم «علی حاتمی» در فیلم «کمال‌الملک» نیز او را از زبان رضاخان «احمدِ شاه بدنام کن!» نامید.

خبر فوت احمدشاه در جراید ایران ـ آخرین شاه قاجار در سال ۱۳۰۸ شمسی و در ۳۳ سالگی به علت بیماری کلیوی در بیمارستانی در حومه پاریس درگذشت

امروز در تاریخ مناسبت‌های دیگری هم هست

امروز ۱۱ آبان مصادف با ۱ نوامبر میلادی و ۱۵ ربیع‌الاول هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت‌های دیگری هم دارد.
ـ درگذشت «اَعمَش» فقیه و محدث مشهور شیعه در سال ۱۴۸ قمری
ـ زادروز «محمد قزوینی» محقق و مورخ معاصر در سال ۱۲۹۴ قمری
ـ انقراض امپراتوری اتریش ـ مجارستان و اعلام نظام جمهوری در اتریش در سال ۱۹۱۸ میلادی
ـ الغای نظام سلطنتی در ترکیه توسط «آتاتورک» در سال ۱۹۲۲ میلادی
ـ روز ملی الجزایر
ـ شکست تهاجم ارتش بعثی عراق به دهلاویه به دلیل مقاومت مردمی در سال ۱۳۵۹ شمسی

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: قاجار انگلیس احمدشاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۲۲۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از هزار واژه پرکاربرد زبان بلغاری ریشه و اصالت فارسی دارند

به گزارش خبرگزاری مهر، مسعود احمدی افزادی رایزن فرهنگی ایران در بلغارستان به دعوت رییس دانشگاه سیریل و متدوئوس شهر تاریخی ولیکوترنوا عازم این شهر شد و در یک سمینار علمی و تاریخی در حضور جمعی از دانشجویان و استادان این دانشگاه به بیان ویزگی های تاریخ و تمدن ایران پیش از اسلام و نقش و تاثیر ایرانیان در تمدن جهانی و نیز جایگاه ایران و ایرانیان در ماندگاری و آزادی یهودیان در طول تاریخ پرداخت.

احمدی در این سمینار علمی که با حضور معاونان دانشگاه و تنی چند از روسای دانشکده ها و نیز دانشجویان علاقمند برگزار شد، به بیان تاریخ دینداری و ویژگی های دین ایرانی پرداخت و گفت: ایرانیان هیچگاه در طول تاریخ بت پرست نبوده اند. دین ایران باستان و شخص زرتشت به عنوان یکی از قدیمی ترین ادیان و پیامبران جهان در بسیاری زمینه ها پیشرو بوده اندو شعار پندار نیک و گفتار نیک و کردار نیک در واقع شعار همه پیامبران از موسی و عیسی تا پیامبر اسلام بوده است.

رایزن فرهنگی کشورمان گفت: از منظر علمای ادیان دین از ابتدا تا به انتها یک خط سیر واحد اما رو به رشد دارد و همه انبیا برای گفتن یک مطلب و یک موضوع ولیکن با بیان های متناسب با زمان خویش آمده اند. قرن ها قبل از آیین های بودایی و کنفسیوسی و تائویی و حتی قبل از آیین های هند، زرتشت پیام آور صلح و دوستی و محبت و آزادی بوده است و ایران مهد ازادی و گفتگو بوده است. در زمانی که بسیار از اقوام بواسطه خونریزی افتخار می کردند ایرانیان افتخارشان ابادی و حفظ محیط زیست و همنوع دوستی بوده است.

وی افزود: تاریخ گواه آن است که ایرانیان نقش بسیار ارزنده و موثری در آزادی و احترام برای همه ادیان و بویژه یهودیان ایفا کرده اند و زمانی که یهودیان اسیر در بابل تاریخی بوده اند کوروش هخامنشی به آنها آزادی و اختیار داد تا به هرکجا می خواهند بروند. سرزمین ایران مهد آزاد اندیشی و حکمت الهی است. کتیبه تاریخی فرمان ازادیبخش کوروش امروز نشانه منحصر به فرد تمدن درخشان ایرانی در جهان است.

رایزن فرهنگی کشورمان گفت: توجه به نور و اتش در ایران باستان به عنوان نمادهای خداوند یکتا مطرح بوده است و ایرانیان به نور و آتش به عنوان مظهر پاکی و راستی نگاه می کردند و این نماد حتی در شاهنامه نیز آمده است؛ درجاییکه سیاوش باید پاکی خود را از طریق عبور از روی آتش نشان دهد و این کار را نیز می کند.

وی افزود: نمادهای عمو نوروز و ننه سرما و نیز چهارشنبه سوری و شب یلدا نیز از جمله میراث های کهن ایرانی هستند که با ورود به دیگر فرهنگ ها بتدریج تبدیل به بابانوئل و بابا مارتا و شب کریسمس شده اند. ازینرو باید گفت که باورهای ایرانی باورهای جهانی هستند و میراث جهانی محسوب می شوند.

احمدی گفت: ایران بعد از اسلام به ویژه دانشمندان زیادی به دنیا معرفی کرده است. میراث فکر بوعلی سینا، فارابی، خواجه نصیر الدین طوسی، رازی، ملاصدرا تا حافظ و سعدی و مولانا و فردوسی و عطار و خیام و ده ها و ده ها شخصیت دیگر همه نشانگر عظمت و اهمیت این تمدن بزرگ است.

رایزن فرهنگی کشورمان ادامه داد: تمدن ایرانی و تمدن بلغار با هم قرابت و پیوستگی تاریخی دارند و خان اسپاروخ به عنوان موسس بلغارستان بزرگ خودش یک ایرانی با اسمی ایرانی است و بیش از هزار واژه فارسی در زبان امروز بلغاری وجود دارد که ریشه های انتقال آن به زبان های واسط عربی و یا عثمانی برنمی‌گردد بلکه کاربست و شکل زبانی آنها نشان می دهد که این واژگان مستقیماً در طول تاریخ باستان از سرزمین مادری ایران به بلغارستان آمده اند.

در پایان این برنامه مراسم پرسش و پاسخ برگزار شد و دانشجویان سوالات خود را پرسیدند از جمله تعدادی از دانشجویان درباره علت دشمنی رژیم صهیونیستی با ایران سوال کردند که رایزن کشورمان پاسخ داد صهیونیست ها در طول تاریخ هر جا توانسته اند نفوذ کنند و منابع مالی یک کشور را به یغما ببرند انجام داده اند و تنها زمانی که نتوانسته اند این کار را بکنند در زمان جمهوری اسلامی ایران است که با نهضت بیداری ایجاد شده در کشورهای مسلمان که ریشه اش در نهضت اسلامی ایران بوده است، نه تنها نتوانسته اند یغماگری تاریخی خودشان را استمرار دهند بلکه چهره غاصبانه و نژدپرست شان در سرزمین های اشغالی فلسطین نیز رو شده و ملت های جهان اسلام یکپارچه در مقابل شان ایستاده است وانها این بیداری را از چشم ایران اسلامی می دانند.

کد خبر 6100523 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • تاریخ حراج بعدی شمش طلا اعلام شد+شرایط
  • تهران در دوران احمدشاه قاجار / هاینریش هیملر مهره کلیدی هیتلر / معانی جالب زبان بدن ایتالیایی‌ها / رانندگی روزمره با خودرو مسابقه‌ای المنتال
  • بیش از هزار واژه پرکاربرد زبان بلغاری ریشه و اصالت فارسی دارند
  • تابوشکنی در فوتبال ایران؛ ورود آقایان ممنوع!
  • تدریس رشته ایرانشناسی در بیش از ۱۵ دانشگاه کشور
  • هیچکس با کتف جراحی شده برنگشته، هیچکس هم در 9 سال 9 مدال نگرفته است
  • لشکرگاه افراسیاب در کدام نقطه تهران بود؟
  • برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران / برگزاری پرسپولیس - سپاهان فقط با حضور هواداران زن
  • کارنامه‌ی یکی از شاخص‌ترین چهره‌های علمی تاریخ‌نگاری معاصر بررسی می‌شود
  • محکومیت یک فروشگاه لبنیاتی در کرمانشاه به‌علت گران‌فروشی